
Her yıl birkaç defa algoritma değişikliğine giden Google, orijinal kaynakları ön plana çıkarmak istediğini belirterek yeni algoritmasını açıkladı. Google, bu değişikliklerle, alıntı haber kaynaklarının haberin ilk verildiği kaynağın önüne geçmesini engellemeye çalışmakta.
Rekabeti Artırmayı Hedefliyor
Dünya genelinde yaygın olan ve haber konusunda yaptıkları ataklara rağmen yerel haber sitelerinin istenilen seviyeye gelememeleri, Google’ı yeni adım atmaya itti. Yeni algoritmasına göre teknoloji devi Google arama sonuçlarında ilk kaynağın öne çıkması beklenmekte. Bu şekilde daha rekabetçi bir ortam oluşturulması sağlanacak. Şirket, bu konuda daha önce de birçok tepki ile karşılaşmıştı.
Her internet sitesi için beklenen, girilen bir paylaşımın siteyi üst sıralara taşıması. Böylece kurulan site üzerinden para kazanılabilmekte. Girilen içeriğin Google kurallarına uygun olması, içerikler açısından da önem taşımakta. Çünkü bu kurallar, sitenin arama sonuçlarda üst sıralarda olmasına yardımcı olmakta. Kurallara uygun girilen her içerik, yarışın içinde yer alan sitelerden bir adım ileride olmak anlamı taşımakta.
Puanı En Yüksek Olan Öne Geçecek
Haber kaynakları arasındaki orantısız okuyucu kitlesi, öz kaynağın aramalarda geri planda kalmasına neden olmaktaydı. Google, haberin kaynağının daha değerli olduğunu vurgulayarak, algoritmasında yeni bir değişiklik yapacağını bildirdi. Böylece haberi ilk giren site, diğerlerinden daha önde olacak.
Sistemin kullanılmasında kullanıcıları etkili olması beklenmekte. 10 milyonun üzerindeki kullanıcısına, haber kaynakları için puanlama yaptıracak olan Google, böylece site sıralamasını belirleyecek. Böylece yerel haber kaynaklarının da ön plana çıkması sağlanabilecek. Şu anki Google aramalarında ise yerel bir site saatler öncesinden haberi verse bile ulusal kaynaktan geride kalabilmekte.
Google Adsense Geliri Adil Paylaşılacak
Yapılan araştırmalar da tepkilerin haklı olduğunu göstermekte. ABD’li araştırmacı Nicholas Diakopoulos, Apple News’te yer alan bir haberin yerel bir gazete olan The Oreganian’dan alındığını, ancak yerel kaynağın değil Apple News haberinin aramalarda öne çıktığını kanıtlamıştı. Yeni algoritma hakkında ise olumlu düşündüğünü belirten Nicholas, rekabet gücünün artıracak bir adım olarak niteledi.
Ülkemizde ise bu kuralların uygulanıp uygulanmayacağı ise henüz bilinmiyor. Elbette büyük takipçi kitlesi olan haber sitelerinin işine gelmese de Adsense geliri sağlamak isteyen küçük siteler için büyük bir fırsat olarak görülmekte.

1986 Aydın doğumlu. Süleyman Demirel Üniversitesi Bilgisayar Programcılığı bölümü mezunu. 2015 Yılından bu yana Egegen bünyesinde yazılım desteği sağlamakta ve Tekno10.com platformunda editörlük hizmeti sunmaktadır.
E-posta: farukpeker@tekno10.com